Kızlar Forumu
Sitemizin tüm imkanlarından yararlanabilmen için, üye olman gerekiyor (:
Sen de ailemize katıl (:
Forumda görüşmek üzere. Smile

Join the forum, it's quick and easy

Kızlar Forumu
Sitemizin tüm imkanlarından yararlanabilmen için, üye olman gerekiyor (:
Sen de ailemize katıl (:
Forumda görüşmek üzere. Smile
Kızlar Forumu
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Epilepsi

5 posters

Aşağa gitmek

Epilepsi Empty Epilepsi

Mesaj tarafından Admin Salı Ağus. 31, 2010 5:36 pm

Kızlar, direkt olarak kopyalayıp yapıştırdım ama bu tür şeylere acayip bir ilgim olduğumdan okumaya üşenmedim. Umarım siz de üşenmeseniz ve bu bilgiler size yararlı olur (:


Epilepsi Beyin içinde bulunan sinir hücrelerinin anormal bir elekro-kimyasal deşarj yapması sonucu ortaya çıkan nörolojik bozukluk-hastalıktır.. Beynin normalde çalışması ile ilgili elektriğin aşırı ve kontrolsüz yayılımı sonucu oluşur. Sıklıkla geçici bilinç kaybına neden olur.

Epilepsi nöbetleri farklı şekillerde ortaya çıkar. Bazı nöbetlerden önce bir korku hissi gibi olağandışı algılamalar ortaya çıkarken, bazı nöbetlerde kişi yere düşebilir, bazen ağzı köpürebilir.

Konu başlıkları [gizle]
1 Nedenleri
2 Çeşitleri
2.1 Basit parsiyel Nöbetler
2.2 Kompleks parsiyel Nöbetler
2.3 Jeneralize epileptik Nöbetler
3 Belirtileri
4 Tedavi
5 İlkyardım
6 Dış bağlantılar


Nedenleri [değiştir]
Semptomik Epilepsi:

Tümör
İskemik lezyon: Beyne giden kan akımı azaldığında (iskemi), beyin dokusundaki besin maddeleri ve oksijen azalır. Bu da hücre hasarına ve epilepsi nöbetine yol açar.
Konjentinal malformasyon: Doğuştan gelen bozukluklar.
Gebelik döneminde annenin ilaç ve alkol alımı, bebeğin gelişimini etkileyecek mikrobik hastalıklar epilepsi nedeni olabilir.
Doğum sırasında oluşabilecek beyin zedelenmesi, kanaması, beynin oksijensiz kalması epilepsiye neden olabilir.
Doğum sonrası menenjit, beyin iltihabı gibi rahatsızlıklar epilepsiye neden olabilir.
Febril konvulziyon: Ateşe bağlı istem dışı şiddetli kasılmalar.
Enfeksiyon: Tüm vücudu etkileyen ya da şiddetli olan enfeksiyonlar Febril konvulziyon'a neden olabilir.
Troid hastalıkları: Troid bezi vücuttaki sıvı dengesinin kontrolünde önemli bir rol oynar. Sıvı dengesi ise epilepsi eğilimini belirleyen bir faktördür. Genellikle troid sorununun tedavi edilmesiyle epilepsi de düzelir.
Beslenme: Bazı insanlarda epilepsinin nedeni olarak B6 vitamini eksikliği saptanmıştır.
İdiyopatik Epilepsi:

Genetik: Aileden gelen, mutasyona uğramış gen.
Çeşitleri [değiştir]
Basitleştirilmiş şekliyle epilepsi nöbeti kısa süreli beyin fonksiyon bozukluğuna bağlıdır, ve beyin hücrelerinde geçici anormal elektrik yayılması sonucu ortaya çıkar.

Epilepsi nöbetlerinin çok değişik çeşitleri mevcuttur. Kırkın üzerinde nöbet tipi tanımlanmıştır. Herkes tarafından epilepsi veya sara dendiği zaman anlaşılan ve iyi bilinen tonik-klonik nöbetin yanı sıra başkalarının hiç farketmeyeceği kadar hafif nöbet çeşitleri de vardır. Tanımlanmış bu mevcut nöbet tiplerine rağmen herkesin geçirdiği nöbet kendine özgü bazı farklılıklar gösterebilir. Bu durumlar bazı hastalarda epilepsi tanısının konulmasını güçleştirir ve çok çeşitli karışıklıklara neden olur. Ne yazık ki pek çok hastaya tanı konulamaz ve kendilerindeki problemin ne olduğunun açıklığa kavuşması yıllar alabilir. Bazı kişilerde ise başka bir bozukluğun yol açtığı belirtiler yanlış olarak epilepsi tanısı alabilir. Gelişen tanı yöntemleri sayesinde yanlış tanılar giderek azalmaktadır. Yeni yapılan sınıflandırmalar ile farklı nöbet isimlerinin ortaya konması konunun daha karmaşık hale gelmesine neden olmuştur. Bu nedenle aynı nöbet farklı isimlerle adlandırlabilir. Bu bölümde çok teknik ayrıntılara girmeden elden geldiğince geniş bilgi verilmeye çalışılmıştır.

Temelde akılda tutulması gereken nöbetlerin iki çeşit olduğudur; parsiyel (yani beyinde bir bölgeye sınırlı başlayan nöbetler) ve jeneralize (beyinde yaygın olarak olarak başlayanlar). Yaygın başlangıç daha kötü ve şiddetli bir nöbet anlamına gelmez. Buradaki gruplama sadece nöbeti oluşturan nedenin farklılığı ile bağlantılıdır ve tibbi nedenlerle bu isimler verilmiştir.

Nöbet anında yaşananlar (nöbet belirtileri) beyin aktivitesindeki değişikliğin nereden başladığına ve ne kadar hızla yayıldığına bağlıdır. Parsiyel nöbetler isminden de anlaşıldığı gibi beynin bir kısmından başlarlar. Elektriksel deşarj ya o bölgede kalır ya da beynin diğer bölgelerine yayılma gösterir. Jeneralize nöbetler (tonik-klonik, absans, ve myoklonik gibi çeşitleri vardır) tüm beyne yayılırlar.

Ne tür nöbet olduğunun bilinmesi büyük önem taşımaktadır. Çünkü muhtemelen bu hangi epilepsi ilacının daha etkili olacağı konusunda yol göstericidir.

Basit parsiyel Nöbetler [değiştir]
Bu nöbetlerde hasta nöbet geçirirken tek bir bulgusu vardır, vücudun belirli bir bölgesini tutar. Örneğin bir ayakta ya da kolda kasılmalar nitelikli epilepsi türüne basit parsiyel motor nöbetler denir. Bu türde nöbet başladığı yerde kalabildiği gibi belirli bir düzene göre ilerleyerek vücudun yarısını tutabilir. Örneğin elde başlayan konvülziyonlar sırasıyla ön kola, üst kola, yüze ve dile, sonrada alt ekstremitelere(bacaklara) yayılabilir. Eğer vücudun diğer yarısına geçerse bilinç bozulabilir. Nöbet durduktan sonra kasılmaların geliştiği tarafta kuvvetsizlik olabilir. Bunun dışında basit duyusal nöbetler gelişebilir bu türde bir ekstremitede, genellikle elde ve parmaklarda uyuşma-karıncalanma, yanma ve nadiren ağrı gibi kısa süren belirtiler oluşabilir. Bu belirtiler lokal olabileceği gibi vücudun bir yarısını sarabilir. Deri yüzeyinde renk değişiklikleri (kızarma-solma), sesler duyulması, kan basıncı değişiklikleri, sadece bilinç bulanıklığının eşlik ettiği bir çok çeşit parsiyel epileptik nöbetler oluşabilir.

Kompleks parsiyel Nöbetler [değiştir]
Yukarıda sözü edilen nöbetlere bilinç bozukluğu eşlik ettiğinde kompleks parsiyel nöbetler teriminin kullanılması önerilir. Duyusal nöbetlerde parsiyel epileptik nöbetlerden farklı olarak hissedilenler basit ışık çakması veya şekilsiz bir görüntü yerine hastanın geçmiş yaşamından bir sahne, görüntüleri, sesleri, kokuları, lezzetleri, duygularıyla tekrar yaşanır. Fakat hastalar hissettiklerin şeylerin gerçekle bağdaşmadığının bilincindedirler.

Jeneralize epileptik Nöbetler [değiştir]
Jeneralize epileptik nöbetleri birkaç başlık altında toplamak mümkündür. Petit mal dediğimiz ve ani bilinç kaybı ile birlikte konuşma yürüme, yeme gibi motor aktivitelerin kesilmesiyle niteli şekli en sık görülenidir. Nöbet sırasında vücut pozisyonu korunur ve hasta yere düşmez, gözler bakakalmış gibidir, iletişim kuramaz ve hasta etrafının farkında değildir. Ani iletişim bozukluğu, tek bir kasta veya kas grubunda ani, kısa süreli kasılmalar v.b. şekillerde ortaya çıkabilir. Hastada bilinç kaybı oluşur.

Epilepsinin acil müdahale gerektiren epileptik nöbetlerin aralarında normal dönem olmadan, ardarda birbirlerini izlemesi şeklinde ortaya çıkabilir. Normal koşullarda epilepsi tanımına uygun olarak, ilk epileptik nöbeti izleyen bir yıl içinde en az bir nöbet daha geçiren hastalara antiepileptik tedavi başlanır. Kullanılacak ilaç nöbet tipine göre seçilir. Tedavide bazen tek ilaç kullanımı yeterli gelmediğinde çoklu ilaç kullanımı uygulanabilir. Tedavide ilacın kullanımından çok bu ilacın kan seviyesi tedavide önemlidir. Bazı ilaçların yeterli kan seviyesine ulaşması 14-30 gün alabilir. Tedavide asıl amaç nöbetlerin durdurulmasıdır ve verilen ilaç tedavisi ile yüksek oranda nöbetler durdurulmaktadır. Nöbetleri tam olarak durdurulmuş hastalarda tedaviye aynı ilaç ile ortalama 3-5 yıl devam edilebilir. Bu nedenle doktor tavsiyesi olmadan kullanılan ilaç kesilmemelidir. Bu sürenin sonunda ilaç kesildikten sonra tekrar nöbet geçirme riski %25 kadardır. İlaç kullanmaya başladıktan sonra ilk haftalarda ilaca bağlı vücutta bazı tepkiler görülebilir. Tedavinin başlangıcında deri döküntüleri olabileceği akılda tutulmalıdır. Tedavinin ilk bir ayı içinde birkaç kez tam kan sayımı ve karaciğer fonksiyon testlerinin kontrolü için doktora başvurulmalıdır. Tedavinin en uygun ilaç ile uygun dozda, sürede yapılması hastalığın tedavisinde çok önemlidir. Bu nedenle tedavinin her aşaması uzman hekim tarafından takip edilmelidir.

Belirtileri [değiştir]
Epilepsi belirtileri her kişide farklı seyreder. Belirtilerin hepsi görülmeyebilir

Bilinç kaybı
Bayılma
Titreme, yere düşme
Otururken uzaklara dalma
Nefes darlığı, nefes kesilmesi
Dokularda ve yüzde morarma
Aşırı tükürük salgılanması
İdrar kaçırma
Hareketlerini kontrol edememe
Kriz sonrası şaşkınlık, uyku hâli.
Korku
Tedavi [değiştir]
Epilepsi, mutlaka doktora başvurulması ve doktorun gerekli gördüğü sürece kontrol altında kalınması gereken bir hastalıktır. Bu durum, epilepsinin ömür boyu devam edeceği şeklinde algılanmamalı. Epilepsinin bazı türleri hasta belli yaşlara geldiğinde kendiliğinden tamamen düzelebilir ve ilaç tedavisine gerek duyulmayabilir. Ancak bu kararı doktor vermelidir.

Nöbetlerin tekrarlaması ve status epileptikus hali, beyinde oksijensiz kalmaya bağlı bazı etkilere yol açabilir. Her nöbet bir sonrakinin ortaya çıkmasını kolaylaştırabilir. Tedavisiz kalan küçük nöbet türlerinin bir süre sonra büyük nöbetlere dönüşme olasılığı vardır. Bu nöbetlerde hastanın maruz kalabileceği merdivenden düşme, kişi sokakta ise trafik kazası, suda boğulma gibi tehlikeler vardır.

Bu nedenlerle epilepsiye mutlaka müdahale edilmelidir.. Epilepsinin en önemli tedavi şekli ilaç tedavisidir. Epilepside kullanılan ilaçlar beyin hücrelerinin aşırı uyarılma durumununa baskı uygulayarak nöbetlerin oluşunu engeller. Bu ilaçlar her gün, önerilen dozda ve saatlerde çok düzgün bir şekilde kullanılmalıdır. Doktor çocuğun yaşını, kilosunu, nöbet tipini göz önüne alarak ilaçları seçer.Tedavide kullanılan başlıca ilaçlar fenobarbital,fenitoin,valproik asit ve ethosüksimiddir.İlaçları düzenli ve doktorun tarif ettiği gibi kullanmak çok mühimdir. Kullanılan bu ilaçların hastalığı tamamıyla geçirmez ama nöbetleri engeller veya sayısını azaltır.

Epilepsi tedavisinin düzgün bir biçimde sürdürülmesi halinde de nöbetler devam edebilir. Tıbbın dev adımlarla ilerlediği dünyamızda hiçbir hekim epilepsili bir çocuğun anne-babasına tedavi ile nöbetlerin %100 kaybolacağını garanti edemez. Nitekim dünya istatistiklerine bakılacak olursa uygun tedavi şartlarında hastaların %60’ında nöbetlerin tümüyle ortadan kalktığı, %20’sinde tüm tedavi seçeneklerine rağmen nöbetlerin devam ettiği görülmektedir. Ebeveynlerin hiç aklından çıkarmamaları gereken bir nokta, epilepsi çağdaş tıbbi tedavi yöntemleriyle yeterince kontrol altına alınamıyorsa orta çağın büyücülük yöntemleriyle hiç durdurulamaz.

Halen ilaçla tedaviye cevap vermeyen belli epilepsi türlerinde ülkemizde cerrahi tedavi olanakları geliştirilmektedir.

Cerrahi müdahale, ilaçlara yanıt vermeyen hastalarda uygulanmalıdır ve epilepsi cerrahisi konusunda uznamlaşmış özel tıp merkezlerinde yapılmalıdır. Ameliyat sırasında nöbetlere neden olan beyin bölgesi çok incelikli bir şekilde alınır. Tedaviden sonra hastaların %90'ı göze batacak şekilde gelişme göstermektedir.

1990'lı yıllarda nöbetleri kontrol etmenin güç olduğu durumlarda, diğer bir seçenek olarak yeni bir tedavi yöntemi bulunmuştur. Bu yeni yöntemde, boynun yan tarafında uzanan vagus siniri aracılığı ile beyne uyartılar gönderilir.

İlkyardım [değiştir]
Kişi güvenilir bir yere yatırılır. Etrafındaki eşyalar çarpma tehlikesine karşı uzaklaştırılır.
Daha rahat solunum için kişinin başı hafifçe alnından tutarak geriye doğru yatırılır.
Ayakları hafifçe yüksek bir yere kaldırılır.
Başı yere çarpmasın diye el yardımıyla başı desteklenir.
Kesinlikle soğan, kolonya gibi şeyler koklatılmaz.
Kişinin hareketleri durdurulmaya çalışılmamalıdır. Bilinçsiz yapıldığından ne kadar uğraşılsa da bir yararı olmayacaktır.
Üzerindeki sıkı giysiler gevşetilir, çıkarılır.
Ayıltmak için uğraşmanıza gerek yoktur. Kişi yavaş yavaş kendine gelir.
Kişi kendine geldikten sonra yorgunluk, geçici olarak bilinç kaybı, sersemlik olabilir. Bu yüzden bir süre dinlendirilmelidir. Kendine geldikten sonra hastaneye g*türülmelidir.
Not: Ağızdan köpük gelme durumu olduysa baş yan tarafa çevrilmelidir.
Admin
Admin
Administrator
Administrator

Balık Köpek
Mesaj Sayısı : 1149
Puanlar : 1836
Reputation : 64
Kayıt tarihi : 22/06/10
Yaş : 30

http://genckizlar.forummum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Epilepsi Empty Geri: Epilepsi

Mesaj tarafından *-*SiNéKkıZı*-* Perş. Eyl. 02, 2010 7:17 pm

Very Happy
*-*SiNéKkıZı*-*
*-*SiNéKkıZı*-*
Genelmoderatör
Genelmoderatör

Balık Manda
Mesaj Sayısı : 936
Puanlar : 1050
Reputation : 9
Kayıt tarihi : 06/07/10
Yaş : 27
Nerden : paralel evren :D

http://www.formspring.me/chitybang

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Epilepsi Empty Geri: Epilepsi

Mesaj tarafından :Brunette_Fairy: Perş. Eyl. 02, 2010 11:50 pm

üşendim valla okumaya kızma ama Smile
:Brunette_Fairy:
:Brunette_Fairy:
*****

Aslan Sıçan
Mesaj Sayısı : 665
Puanlar : 803
Reputation : 9
Kayıt tarihi : 22/08/10
Yaş : 28
Nerden : Karanlıkların ardındaki Mutluluk Diyarında ;)

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Epilepsi Empty Geri: Epilepsi

Mesaj tarafından amour Cuma Eyl. 03, 2010 2:19 am

ben çoooooooooooooooook istiyorum ya büyüyünce Very Happy
amour
amour
Admin Yarısı x)
Admin Yarısı x)

Ikizler Sıçan
Mesaj Sayısı : 770
Puanlar : 842
Reputation : 16
Kayıt tarihi : 18/07/10
Yaş : 28

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Epilepsi Empty Geri: Epilepsi

Mesaj tarafından Admin Cuma Eyl. 03, 2010 9:07 am

ne istiyorsun Very Happy
Admin
Admin
Administrator
Administrator

Balık Köpek
Mesaj Sayısı : 1149
Puanlar : 1836
Reputation : 64
Kayıt tarihi : 22/06/10
Yaş : 30

http://genckizlar.forummum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Epilepsi Empty Geri: Epilepsi

Mesaj tarafından :Brunette_Fairy: Cuma Eyl. 03, 2010 3:46 pm

ne istiyoSun ?
:Brunette_Fairy:
:Brunette_Fairy:
*****

Aslan Sıçan
Mesaj Sayısı : 665
Puanlar : 803
Reputation : 9
Kayıt tarihi : 22/08/10
Yaş : 28
Nerden : Karanlıkların ardındaki Mutluluk Diyarında ;)

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Epilepsi Empty Geri: Epilepsi

Mesaj tarafından *-*SiNéKkıZı*-* C.tesi Eyl. 04, 2010 10:23 am

epilepsi olmayı deme sakın lol!
*-*SiNéKkıZı*-*
*-*SiNéKkıZı*-*
Genelmoderatör
Genelmoderatör

Balık Manda
Mesaj Sayısı : 936
Puanlar : 1050
Reputation : 9
Kayıt tarihi : 06/07/10
Yaş : 27
Nerden : paralel evren :D

http://www.formspring.me/chitybang

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Epilepsi Empty Geri: Epilepsi

Mesaj tarafından :Brunette_Fairy: Paz Eyl. 05, 2010 2:50 pm

aynen xD??
:Brunette_Fairy:
:Brunette_Fairy:
*****

Aslan Sıçan
Mesaj Sayısı : 665
Puanlar : 803
Reputation : 9
Kayıt tarihi : 22/08/10
Yaş : 28
Nerden : Karanlıkların ardındaki Mutluluk Diyarında ;)

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Epilepsi Empty Geri: Epilepsi

Mesaj tarafından *-*SiNéKkıZı*-* Paz Eyl. 05, 2010 8:22 pm

ne diceni çoooook merak ettim ya.. Aklı Karışmış
*-*SiNéKkıZı*-*
*-*SiNéKkıZı*-*
Genelmoderatör
Genelmoderatör

Balık Manda
Mesaj Sayısı : 936
Puanlar : 1050
Reputation : 9
Kayıt tarihi : 06/07/10
Yaş : 27
Nerden : paralel evren :D

http://www.formspring.me/chitybang

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Epilepsi Empty Geri: Epilepsi

Mesaj tarafından Admin Ptsi Eyl. 06, 2010 10:57 am

epilepsi kötü bir şey. Ben bir ara belirtilerini göstermiştim :S
ama sonra çok şükür bir şey olmadı pale

inşallah olmaz da :S
dersin ortasında kendimi yerde bulmak istemem :S
Admin
Admin
Administrator
Administrator

Balık Köpek
Mesaj Sayısı : 1149
Puanlar : 1836
Reputation : 64
Kayıt tarihi : 22/06/10
Yaş : 30

http://genckizlar.forummum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Epilepsi Empty Geri: Epilepsi

Mesaj tarafından amour Ptsi Eyl. 06, 2010 11:31 am

Admin demiş ki:ne istiyorsun Very Happy

ay ben karıştırmışım başka şeyden bahsediyordum Kahkaha
amour
amour
Admin Yarısı x)
Admin Yarısı x)

Ikizler Sıçan
Mesaj Sayısı : 770
Puanlar : 842
Reputation : 16
Kayıt tarihi : 18/07/10
Yaş : 28

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Epilepsi Empty Geri: Epilepsi

Mesaj tarafından Admin Ptsi Eyl. 06, 2010 12:03 pm

Kahkaha
allah iyiliğini versin Mutlu
Admin
Admin
Administrator
Administrator

Balık Köpek
Mesaj Sayısı : 1149
Puanlar : 1836
Reputation : 64
Kayıt tarihi : 22/06/10
Yaş : 30

http://genckizlar.forummum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Epilepsi Empty Geri: Epilepsi

Mesaj tarafından *-*SiNéKkıZı*-* Salı Eyl. 07, 2010 7:19 pm

puhaaaaaa...... Gülmekten Kırılmış
*-*SiNéKkıZı*-*
*-*SiNéKkıZı*-*
Genelmoderatör
Genelmoderatör

Balık Manda
Mesaj Sayısı : 936
Puanlar : 1050
Reputation : 9
Kayıt tarihi : 06/07/10
Yaş : 27
Nerden : paralel evren :D

http://www.formspring.me/chitybang

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Epilepsi Empty Geri: Epilepsi

Mesaj tarafından purple C.tesi Ekim 02, 2010 8:23 pm


p.i.s.
purple
purple
***

Akrep Horoz
Mesaj Sayısı : 342
Puanlar : 436
Reputation : 16
Kayıt tarihi : 13/08/10
Yaş : 31
Nerden : olduğumun bir önemi var mi?

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz